Bloembollen voor bijen en vlinders

Afbeelding

 

De lente is een seizoen van ontwaken, maar bijen gaan eerder weer aan het werk dan u misschien denkt. Eind februari zijn de honing- en stuifmeelvoorraden voor honingbijenkasten op een jaarlijks dieptepunt; en wanneer de temperaturen stijgen en de koningin eitjes begint te leggen ter vervanging van de werksters die aan het eind van hun winterleven zijn, moet nectar en stuifmeel worden verzameld om hen te voeden. Voor koninginnen van solitaire bijen, zoals de hommel, hangt het succes van een nest af van wat zij zo vroeg mogelijk voor zichzelf kunnen verzamelen.

Het is een tijd van alles of niets voor bijen, maar de bestuiver-bewuste tuinier kan het zich veel gemakkelijker maken door in de herfst bloembollen te planten die in het voorjaar zorgen voor voedsel voor hongerige bijen en kleur voor de tuinier. Door in de herfst te planten kan de tuinier ook gemakkelijk bollen tussen vaste planten of heesters schuiven die in september en oktober nog in volle bloei zijn.

Tuiniers weten dat bijen tot de belangrijkste bestuivers in onze omgeving behoren. De laatste jaren is er echter sprake van een gestage afname van bijenpopulaties als gevolg van verlies van habitat en overmatig gebruik van pesticiden en onkruidverdelgers. Doe uw deel om het ecosysteem dit seizoen te helpen en voeg een aantal bij-vriendelijke planten toe aan uw tuin of tuintje. Om de achteruitgang van de bijenpopulatie te keren, kunt u de volgende tips volgen om een vriendelijke habitat te creëren die bijen aantrekt. 

 

Lentebloeiers - planten in najaar
SHOP
Zomerbloeiers - planten in voorjaar
SHOP
Scroll to top